Хобито – „план Б“

Срещаме ви с Росен Димитров, ръководител екип в участък „Подготовка на масата“ в завода за санитарна керамика, за да ни разкаже за своето хоби – селекциониране и развъждане на Немско овчарско куче.

Как започна

През 2002 г. закупих първото си куче – Акита, като домашен любимец, порода „Немско овчарско куче“, с родословие. Полека-лека започнах да се интересувам от специализирани изложби за породата, първо като зрител, впоследствие и като участник. С Акита нямахме големи успехи, но трупахме опит и амбиция да се подготвим все по-добре и по-добре. С нея се учехме взаимно – трябваше да й показвам, да я поощрявам, да я награждавам. И един щастлив ден тя се класира на 3-то място.

След няколко години регистрирах развъдник „Von Rozzen“. Продължих да участвам в състезания и още с първите кученца на Акита заемах само челни позиции, така е и до днес. Развъдникът ми е на 1-во място в България.

Защо точно Немска овчарка

Немската овчарка е универсално куче. Не случайно е 1-во куче в 1-ва група в регистъра по породите. Освен верен приятел и пазач на дома, тя може да е спасител в планината, водач на слепи, служебно куче – например в полицията или на границата. Тя е лоялна, дисциплинирана и много интелигентна – способна е самостоятелно да прецени ситуацията и да реши как да постъпи без допълнителна команда.

За селекционирането и развъждането

Тази тема ме вълнува от дълго време. За селекциониране и развъждане на добри кучета е нужно да имаш задълбочени познания и виждане върху цялата порода, включително познания по генетика. Това е процес, при който само резултатът показва дали предварително планираните връзки са успешни. От няколко години съм отговорник по селекцията и развъждането към Обединението за немски овчарски кучета в България (ОНОК), което е член на Световното обединение WUSV, съдия и кьормайстор (кьормайсторът провежда изпит-проверка за селекционната годност на кучета). Отглеждането и развъждането на кучета за мен е огромна страст и скъпо хоби, от което никога не бих се отказал.

Към тези, на които предстои да си вземат куче

Вземайки си куче, независимо какво и откъде – от развъдник или от приют, вие си вземате приятел, който не би ви предал никога и при никакви обстоятелства!

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).