Удовлетворението, моето куче да е най-доброто от най-добрите, е голямо!

Борислав Николов работи в Завода за санитарна арматура като ръководител екип в процес „Шлайф – полирен” на Видима 1. Обичта му към животните е известна на колегите от завода. Той е печелил национални изложби на Съюза на гълъбовъдите, но от няколко години има ново увлечение – любовта му е насочена към кучетата и по-специално към породата „Йоркширски териер“. Освен че ги отглежда, Борислав е и киноложки съдия.

Попитахме го за искрата, която го провокира да отделя толкова време и внимание на йоркитата.

Искахме да знаем защо е избрал точно тази порода и какво прави неговите кучета уникални. Разговаряхме и за завоюваните отличия на различни състезания. Предлагаме ви неговия разказ: „Йоркширският териер е една от най-разпространените и познати породи у нас и по света. Създадена е преди повече от сто години и е предпочитана порода за отглеждане, заради компактния си размер и красива, хипоалергенна козина, която не линее и няма косопад. Тези характеристики превръщат териерите в желани домашни любимци, особено от хора с алергии. Във формирането на породата участват скай териер, дендидаймън териер, староанглийски териер. Йоркширът е достатъчно интелигентен, поддава се на обучение, което за мен е плюс, но същевременно и предизвикателство заради трудоемката поддръжка на козината и териерския характер!

Съществуват различни видове разцветки при йоркширския териер, които кинологията изучава от години. Моите кучета са уникални с различните екзотични оцветявания, които имам – шоколад, биро (бяло с шоколад), бивер (бяло, черно, златно), океанска перла, златно, блубери със сини очи, което е все още рядкост. Разбира се, притежавам и стандартната разцветка, която е най-разпространена. Кучетата се различават с уникалния си характер – всъщност те се държат като малки деца и всеки ден, когато общувам с тях, за мен е забавление.

Кинологията е доста обширна наука и изисква особено внимание. Натрупах много знания и опит в отглеждането на йоркширски териер и реших да стана киноложки съдия. За мен е интересно и важно да се развивам. Ходя на обучения не са само в България, а и в чужбина.

С моите кучета участваме редовно в състезания, защото за да се допусне едно куче до заплод, то трябва да притежава определени качества, които са необходими, за да ги предаде на своето поколение. Ако няма тези качества, то не е годно за потомство или поне не е толкова перспективно за развитие. Печелили сме много титли и имаме доста купи вкъщи. Освен това, наши са няколко шампиона на България. Надявам се да стигнем и до шампионските отличия в други държави, но за това се изисква много труд, подготовка и дисциплина.

Емоцията за мен е неописуема, когато съм в ринга, защото демонстрирам труда си, който съм положил заедно с кучето. Удовлетворението, моето куче да е най-доброто от най-добрите, е голямо!

Това ми дава увереност, че вървя в правилната посока.”, завършва разказа си с усмивка Борислав Николов.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).