Когато опитният посрещне начинаещия

Въвеждането на новите работници е много важен процес, по време на който новопостъпилите овладяват операциите и алгоритъма на работа на новото работно място, спазвайки всички необходими правила и стандарти, както в производствената част, така и по отношение на безопасност при работа. Важен елемент от този етап е приемането и сработването на новия работник с екипа. Имайки предвид значимостта на този процес, изборът на наставници е много внимателен. Те трябва да притежават богат опит и високо ниво на професионализъм, като в същото време проявяват умения да подхождат с търпение и уважение към новодошлия и да му помогнат да се почувства уверен и приет на новото работно място.

Представяме ви наставници и новопостъпили работници от завода за производство на санитарна керамика, които споделят своята гледна точка как протича въвеждането на новите колеги на работното място и в екипа.

Деян Иванов, ПЛ 7, 8 – зона след сушене: Работя в завода от януари 2023 г. като оператор на ПЛ 7, 8 – бяла инспекция и глазиране, екип В. Бях работник в завода за една година от 2008 до 2009 г., когато настъпи кризата и бях съкратен. Винаги съм искал да се върна, защото фирмата има добра социална политика спрямо работниците си, заплащането е добро, в колектива също има разбирателство, помагаме си взаимно. При започването ми моят наставник Ивайло Димков ме посрещна приятелски и с нужното търпение. Въведе ме в цялостната работа постепенно и с изключителен професионализъм. Така периодът на навлизането и усвояването на работата ми премина за мен много гладко и съвсем безпроблемно. Вече работя напълно самостоятелно.

Ивайло Димков (наставник), ПЛ 7, 8 – зона след сушене: Започнах работа в завода през 2009 г. като глазировач, сега съм оператор на роботизирана линия. Избрах завода, защото е голяма, сериозна фирма и разчитам на постоянна работа. Досега съм обучил четирима нови работници, като Деян е последният от тях. Приятно ми е да обучавам и да предавам знанията си на нов човек. Харесва ми да се занимавам с машините – това е по моята специалност „Машиностроене“, автоматизацията ми е интересна. Виждам, че в завода процесът навсякъде се автоматизира. Там е бъдещето и в тази област желая да се развивам.

Даниела Обретенова, участък „Опаковка“: Работя като опаковач на ПАП линията от февруари тази година. Много исках да започна работа в завода, защото моят приятел работи тук и искахме да сме заедно. В началото бях много притеснена, но след като опознах колегите видях, че са добри хора – единен екип! Мой наставник е Веселка Петрова. Тя ми показа процеса на работа, обърна ми внимание на безопасността, така че от втората седмица аз започнах да работя самостоятелно, като когато се налага, не се притеснявам да попитам. В личен план мечтая с моят приятел да постигнем повече в мотокроса, който е наше общо хоби. В професионален план искам да се науча да работя като колегите ми – с бързо темпо, без притеснение и да постигам добри резултати.

Веселка Петрова (наставник), участък „Опаковка“:  Работя в завода вече 24 години, опаковач на ПАП линия съм. В началото ми беше много трудно, но свикнах – с пътуването, с трисменния режим на работа и ми харесва тук. Социалните придобивки и заплащането ме устройват. Помагала съм на много нови работници да навлязат в процеса на работа през годините и знам на какво да ги науча, на какво да обърна внимание – на важните неща като дисциплина, взаимопомощ, безопасност, 5S, и голямо внимание по време на работа.  Даниела се отнася към колегите с уважение, приема съвети и иска да научи всичко на 100%.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).