О ПИСМЕНЕХ – За буквите – или какво научиха децата за зараждането на писмеността до днес

За зараждането на писмеността и историческите етапи, през които преминава, по увлекателен начин разказа художникът Диян Павлов (Джими) на децата от Лятната школа по Творческо писане, курс 2022 към Градска библиотека Севлиево и художниците от Школата по рисуване към читалище „Развитие – 1870“. Само да припомним, че с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима“ децата с уклон към писане и рисуване имаха възможност да посещават курса по творческо писане, а сега, като продължение на заниманията им е срещата им с Диян Павлов.

Неговият разказ е адаптиран за деца и започна от раждането на писмеността преди около 7 000 години като начин за комуникация между хората и извършване на търговска дейност. Минавайки през различни исторически епохи, той запозна публиката с клиновидното писмо, китайските и египетските йероглифи, глаголицата и кирилицата. Интерес представляваха и материалите, върху и с които се е пишело – глина, пясък, папирус, пергамент, дърво, бамбук, хартия, восък, мастила, пръчици, пера, кост. В почивката между двете части публиката имаше възможност да разгледа и докосне отблизо всички артефакти, изработени от художника, реплики на древни писмености или инструменти за писане.

Във втората част Джими пренесе децата в Средновековието, когато е изобретена първата печатарска машина от Йоханес Гутенберг. Със самоделно направено нейно копие, децата видяха как са подредени буквите, омастиляването им и процеса на отпечатване на текст върху хартия, отново ръчна изработка на художника.

Благодарим на „Идеал Стандарт – Видима“ за оказаното съдействие и на хотел „Севлиево Плаза“ за домакинството.

За нашия гост: Художникът Диян Павлов (Джими) е автор на спектакъла О ПИСМЕНЕХ – За буквите. В Плевен е разположена неговата магическа къщичка Творителница с всякакви приспособления, на които може да завиди всеки професионален театър. Сам е драматург, режисьор, актьор, сценограф, инженер и дърводелец. Разказва два часа и сменя единайсет костюма. В къщичката му има глинени плочки, папируси, пергаменти, йероглифи, руни, глаголически знаци и азбуки, дървено корито с вода, в което се прави хартия и работеща печатарска машина на Гутенберг. По завладяващ и атрактивен начин той разказва за писменостите и средствата, начините и материалите за писане от зараждането на човешката цивилизация до днес.

Информацията за Творителница „О` Писменехъ!“ е влезла в учебника по изобразително изкуство за 10 клас на издателство „Просвета плюс“. Дейността на Джими е включена в раздела „Музеи за съвременно изкуство“.

Повече за спектакъла може да се прочете във фейсбук страницата, на следния линк или в мрежата:

 Творителница О’Писменехъ | Pleven – Facebook

Уникалната Творителница „О`Писменехъ!“ в Плевен …

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).