Зад кулисите за изложбата „70 години произвеждаме смесители“

Споделено от Иванка Какалачева

Вече отвори врати историческата изложба, посветена на 70-годишнината от началото на производството на санитарна арматура в Севлиево. Всеки, който е любопитен да се потопи в минали събития, може да я разгледа до 15 октомври в Тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“ (сградата до Община Севлиево), работно време от 10 до 18 ч.

Иванка Какалачева и Цанка Колева са колегите, които съвместно работиха по създаването на експозицията „70 години произвеждаме смесители“. Иванка Какалачева споделя за интересни находки, които са я впечатлили.

Ето и нейния разказ:

Признавам, че пристъпих с голямо вълнение към селекцията на събитията и разгледах голямо количество снимков материал. Всяка снимка разказваше история. Одухотворените черно-бели лица на труженички и труженици, застанали гордо зад машини, които днес вече не са в употреба, ме пренесоха в свят, който наричаме идилия. Днес сме свикнали с присъствието на технологиите, очакваме да ни служат и рядко ни впечатляват. Тогава е било друго. Всяка стъпка към механизация е представлявала огромна крачка. Всеки решен производствен проблем е емоция. Цели семейства са участвали в производството и целият състав е представлявал едно семейство.

Вълнувах се, когато държах в ръцете си първия технически чертеж, осъзнавайки какъв напредък бележи това свидетелство. С трепет разгърнах и Златната летописна книга, създадена през 80-те години от някой ентусиаст, запечатвайки славно време с мисълта за още по-славно бъдеще. Измежду стотиците награди, които фирмата е получила през годините, са избрани само тези, които касаят продуктите. Но има толкова други, които показват какво положително въздействие е оказало успешното развитие на фирмата в най-разнообразни аспекти на живота.

Ровейки се в реликвите, аз неусетно се зарових в моите спомени. Коя е първата ми среща с фирмата? Постъпих през 2000 г. и определено имам преки впечатления от новата история на „Идеал Стандарт – Видима“. Изплува спомен от края на 70-те години на миналия век, когато като ученичка, задоволявайки интересите си във физиката и насърчена от учителката ми Донка Тошева, пристъпих прага на завод „Стоян Бъчваров“ и бях отведена при новозакупения апарат за спектрален анализ на веществата – връх на техниката в областта на спектрометрията. Редом до опитна лаборантка ми бе позволено да влезя дълбоко в изследваните сплави и да разбера какво има там. Получи се много успешен реферат. А в мен остана чувството, че тук знаят какво правят и не правят компромиси с качеството. В края на гимназиалния курс трябваше да преминем производствена практика в завода и тогава разбрах още какво е трудова дисциплина, отговорност, да следваш ритъма на автомата и да бъдеш бърз колкото другите в поточната линия.

Размишлявайки още по темата за първата среща, стигнах до това, че всеки българин със сигурност се е срещал с „Идеал Стандарт-Видима“ – в банята. Над 150 милиона смесители са излезли оттук за 70 години. Във всяка семейна баня има поне едно изделие с марката Vidima или Ideal Standard. В тази фирма всички работим за тази среща. Нека правим така, че банята Vidima или Ideal Standard да бъде първата баня на всеки българин – първа по избор.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).