Идеал Стандарт Видима празнува 70 години производство на смесители

Една история на успеха

Съвременните теории за постигане на успех изхождат от твърдението, че най-важен е настоящият момент, защото не можеш да промениш миналото, а бъдещето е неизвестно. Това е вярно само, ако в настоящия момент имаш осъзнатост за миналото и ясна визия за бъдещето.

Днес, когато ни делят 70 години от началото на производството на санитарна арматура в Севлиево, е най-подходящият момент да се върнем назад, да поспрем на крайъгълните камъни и да преосмислим уроците на историята. Това може да ни помогне да разберем кои сме ние, каква е нашата отговорност за бъдещето и може да ни даде импулс да осъществим още по-смели идеи.

Нека влезем в  машината на времето и нека тя ни отведе в оня момент, когато леенето на метал в Севлиево е било само мъжки занаят. Национализираната наскоро кооперация „Труд“ получава през 1952 г. историческия шанс да се специализира в производството на водопроводни батерии, получавайки оборудване и ноу-хау от софийските предприятия „Батерия“ и „Руда“.  Снимките от оня период изобразяват полуоблечени сгорещени мъже, разнасящи тигели с горещ разтопен метал, превръщайки го във форми. Техният гол ентусиазъм е съчетан с  опита на хората, дошли от споменатите предприятия, както и със знанията на първите инженери, чешки възпитаници, поставили началото на санитарната индустрия в България.  От тази невероятна сплав от човешки усилия, амбиции и въжделения е изкован бъдещият успех на държавното предприятие.

Следват години на постепенна механизация на ръчния труд, квалифициране на работниците, въвеждане на техническа документация. Ключът към производството на високостойностна арматура е подобряване качеството на отливките от бронз и месинг с усъвършенстване на технологиите за леене и подобряване на уплътненията със създаване на отдел за производство на каучукови изделия. Крайните изделия задоволяват търсенето в страната и намират добър прием в останалите социалистически страни. 

Изискванията  на пазара за красиви и функционални продукти катализират по-нататъшното развитие на предприятието. През 1968 г. арматурен завод „Стоян Бъчваров“, както е известно то по това време, получава отново огромен шанс. Взема се решение за закупуване на италиански лиценз за производство на фамилия смесители. Пристига италианско и швейцарско оборудване, внедрени са нови технологии и това издига производството на качествено ново ниво. 

През същата 1968 г. Базата за техническо развитие се отделя като самостоятелна единица и се посвещава на по-нататъшната разработка на нови продукти и технологии. В следващите десетилетия тази структура играе ролята на двигател на прогреса на предприятието като прилага постиженията на науката и техниката в реалното производство. Усъвършенстването на технологиите довежда до създаване на нови машини, голяма част от които са собствено производство. Въпросът за поддържане на ниска себестойност на изделията винаги е бил на дневен ред.  Заменянето на вносни суровини с български и оползотворяването на отпадъчния метал са само част от инструментите за постигане на икономия. Така икономическите показатели на предприятието винаги са отлични, доказателство за което са получените държавни награди през годините.

Успешното развитие на завода е добра причина да се предприемат периодично няколко частични модернизации на производствените процеси и една цялостна реконструкция и разширение през 1981-1988 г. Създаден е пълен производствен цикъл с високотехнологично ниво на всеки един процес. Инженерите-конструктори от Базата за развитие и внедряване на санитарна арматура създават собствени модели смесители, стъпвайки на събрания опит и черпейки идеи от участия в технически панаири и изложби. Завод „Стоян Бъчваров“ традиционно представя продукцията си на Пловдивския международен панаир и е горд с получените десетки златни медали, признание за постигнатото качество и иновативност.

В същото време зад желязната завеса расте и се развива компанията „Идеал Стандарт“, създадена от „Американ Стандарт“ – бъдещият партньор на севлиевското предприятие. Тя е известна с приноса си към развитието на санитарната индустрия във всички категории продукти. Нейно е революционното откритие на керамичните дискове и въвеждането им като уплътняващ елемент в затварящите механизми през 1969 г. Оттогава насам едноръкохватковите смесители с керамичен затварящ механизъм стават доминиращи на пазара и променят основно санитарната индустрия.

Как се стигна до партньорството с „Американ Стандарт“ преди 30 години е разказвано многократно. Традиция е да се отбелязва всяко десетилетие от новата история на фирмата. Само ще припомним, че в началото на 90-те години, време на бурни промени в обществено-икономическия живот на страната, дружеството, преобразувано в ДФ „Видима“,  преживява драматични събития.  Въпрос на оцеляване е да се намери стратегически инвеститор за установяване на перспективно партньорство, което не само ще отвори вратите на компанията към по-големи пазари и по-високи постижения, но и ще промени облика на региона като цяло. Благодаряние на смелите и навременни действие на управляващия екип начело с инж. Васил Кънев, съвместното предприятие е създадено и фирмата поема курс към тотална трансформация както в технологично отношение, така и в начина на мислене на хората. В едно интервю Васил Кънев казва, че екипната работа, поемането на отговорност и упоритото преследване на успеха е помогнало на компанията бързо да вземе съдбата си в ръце и да се превърне в световен производител на смесители.

Днес, ние, наследниците на хората, отдали силите си за изграждането и утвърждаването на компанията във всеки един период от нейното развитие, препрочитаме историята, за да почерпим опит и вдъхновение. Благодарни сме на предишните ръководители за наследството и визионерството. Вярваме, че продължаваме да пишем история, която ще мотивира нашите наследници.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).