Съвременни технологични решения в завода за санитарна арматура

Проектът „Фрезоване на тела преди шлайф-полирна обработка” заема важна част в инвестиционната програма на завода за санитарна арматура през тази година. Инженерният екип работи неуморно за внедряването на новата технология с убеждението, че успехът на всяка компания се крие в желанието и възможностите за нововъведения. Време е да разберем какви са резултатите от вложените усилия за реализирането на проекта.

Помолихме за коментар Емил Гатев, директор на завода:

Проектът за фрезоване на тела преди шлайф-полирна обработка e от изключително значение за завода за санитарна арматура. Целите, които преследваме са да увеличим производителността, да постигнем по-правилна геометрия на телата и да намалим ръчния труд. Пилингът е нова технология за завода, която позволява да предложим дизайн според желанията на клиента. Инженерният екип на завода работи изключително интензивно няколко месеца и изгради правилната концепция на проекта. Отливките, обработени по тази технология, са по-тънки и по-леки, което ни прави по-конкурентни на пазара. Изключително признателен съм и най-искрено благодаря за работата на всички екипи.

Разговаряхме с Никола Николов, директор „Ефективност и оптимизация на производството” и основен двигател на проекта.

Какво е най-характерното за тази технология?

В Европа тази технология се прилага за първи път в нашия завод, а в световен мащаб е позната само в Китай. Пилингът бих го оприличил с фрезоване. Пред екипа на процесните инженери стоеше отговорната задача да направи дизайн на машината и да разработи изисквания към нея.  Успешно се справихме с това предизвикателство. Хубаво е, че намерихме български производител, който удовлетвори нашите изисквания. Работим в тясно сътрудничество и вече имаме 4 машини. До средата на август очакваме още седем. Целият обем от машини е 15. С тях ще покрием около 70-80% от производството. Пилинг машината е стандартна фрезова машина със CNC управление. Голямата разлика между нея и останалите машини в процес „Механичен” е, че тя е с осем шпиндела и обработва едновременно осем еднакви тела по една и съща програма.

Има лесна кинематика и ни гарантира висока надеждност във времето. Важно изискване е доброто центроване на телата вътре в машината и много добрата механична обработка.

Сложността е в броя на шпинделите. Всичко останало е лесно и достъпно. Първата машина работи вече седем месеца при непрекъсваем режим и нямаме проблеми. Очакваме да е така и с останалите. Наличието на осем шпиндела повишава многократно производителността на машината.

При процеса на пилинг ние генерираме стружки, които след това се претопяват в процес „Производство на месинг блок” и избягваме генерирането на месингов прах, тъй като загубите на прах след шлифоване са между 30% и 50%, а при претопяване на стружките загубите са между 2%-3%.

Колко са обработените тела до момента по тази технология и какъв е капацитетът на машините?

Произведени са 100 000 тела, а капацитетът на една пилинг машина за умивалници е около 14 хиляди бройки на месец. За ванските тела предстои да разберем, след като пристигне първата машина за стенни тела.

Кои са хората, ангажирани с реализацията на проекта?

При стартиране на проекта бяха ангажирани процесните инженери. Смело мога да кажа, че зад неговата реализация стои целият производствен екип на Видима 1, заедно с екипите от дирекция „Ефективност и оптимизация на производството”, направления „Индустриализация” и „Развитие на продуктите”. Внедряването на пилинга налага промени по телата и технологията. Това е цялостен процес, обхващащ механична обработка, пилинг, роботизирано шлайфане, полиране до галваника. Така че, всички екипи на Видима 1 са ангажирани.

Изключително активни са и това не е преувеличено. След като получихме първите четири машини, вече работим на пълни обороти, тъй като това за завода е основният проект за годината. Благодаря на колегите, които участват в неговата реализация! За мен това е един от проектите, който е прегърнат от всички структури на завода с радост и се работи с голямо усърдие, за да постигнем целите, които сме си поставили.

Александър Валачев, машинен оператор – пилинг – отговорник: Работя на първата машина за пилинг още от самото начало, когато беше доставена и монтирана в завода. Мога да споделя, че е лесна за обслужване и е приятно да се работи на нея. Заедно с колегите бързо свикнахме с новото оборудване. Радвам се, че имаме нови и съвременни машини.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).