„Идеал Стандарт – Видима“ инвестира в отделения на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с висока социална стойност

Основен фокус в социалната политика на „Идеал Стандарт – Видима“ през последните няколко е подобряването на условията в здравните заведения в региона и инвестирането в модерна медицинска техника. Едни от най-значимите дарения са направени в областната болница МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – в Акушер-гинекологично отделение, Нервно отделение и „Клинична лаборатория“. На представянето на направените инвестиции от компанията, ръководството на болницата покани Ярослав Дончев, изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима“ и журналисти от региона.

„През годините „Идеал Стандарт – Видима“ се доказа като един от най-големите дарители на областната болница. Досега са инвестирали в „Хирургично отделение“, „Педиатрия“, „Неврология“, „Ортопедия и травматология“, „Вътрешно отделение“, „Кардиология“, „Клинична лаборатория“ и PCR лаборатория, каза д-р Нели Савчева, заместник-председател на Съвета на директорите на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

„Здравеопазването е приоритет номер едно за нас. Ние всяка година подпомагаме и надграждаме тази помощ за всички здравни заведения в региона. Само за 2021 г. реализираните инвестиции за по-добро здравеопазване са над 300 000 лева. Създаването на по-добри условия на работа и предоставянето на нова апаратура, вярваме, че са възможност за привличане на млади специалисти. Всички инвестиции, които са направени в апаратура и обзавеждане са в отделения, където има висока социална стойност. Вече 30 години един от основните ни приоритети е социалната дейност – здравеопазване, образование, култура, спорт“, каза Ярослав Дончев по време на посещението в болницата.

Д-р Ангел Анчев с гордост представи обновеното АГ отделение с думите: „Успяхме да направим едно отделение, което се равнява на най-добрите в страната. Условията са много добри и се надяваме все повече жени да избират да раждат при нас. Стаите са обновени и има възможност бебетата да са при майките, което досега не беше така.“

В „Нервно отделение“ д-р Николай Влаев показа обновените стаи и различния подход при тяхното изграждане, съобразен в зависимост от състоянието на пациентите и обясни: „Във всяка стая са изградени санитарни помещения, включително и такива за инвалиди, което стана възможно благодарение на „Идеал Стандарт – Видима“.“

Посещението на журналистите завърши в „Клинична лаборатория“, където беше показана най-новата медицинска апаратура за коагулация и биохимичен анализ – последната голяма инвестиция на „Идеал Станадрт – Видима“ за МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. „Двата основни апарата определят качеството на работа на много високо ниво. Техниката, която получихме е на стойност около 115 000 лв. „Клинична лаборатория“ е една от възловите структури за болницата, тъй като те са в основата другите отделения да си свършат качествено работата. Точността на резултатите са предпоставка за точна диагноза и подходящо лечение. Инвестицията в тези структури се отплаща многократно – високо ниво на обслужване, бързина на изследванията и качествено лечение.“

„Апаратите са на едни от най-добрите световни производители на медицинска техника“, каза д-р Милена Господинова и обясни: „С новия апарат за коагулация точността е изключително висока и много по-бързо са готови резултатите. С апарата за биохимичен анализ в пъти е съкратено времето на едно изследване. Ще дам един пример – от вземането на пробата до крайния резултат е необходим около един час, т.е. ако е взета кръвта в спешно отделение и пациентът е тежък случай, докато се настани на легло – резултатът е готов и се изпраща по вътрешната система на болницата по електронен път.“

„Областните болници имат изключително социална функция и дарителската подкрепа на „Идеал Стандарт – Видима“ косвено влияе върху социалната дейност на болницата. Добрата база дава възможност за работа на много млади хора. В момента специализантите стават повече, което много ни радва“, каза д-р Михов в края на посещението.

Домакини на посещението бяха д-р Минко Михов, директор на болницата, д-р Нели Савчева, заместник-председател на Съвета на директорите на болницата, д-р Николай Пенчоков, директор на РЗИ – Габрово, д-р Ангел Анчев, завеждащ АГО, д-р Николай Влаев, завеждащ „Нервно отделение“ и д-р Милена Господинова, завеждащ „Клинична лаборатория“.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).