Над 80 рисувани керамични изделия и пластики създадоха студентите на Нов Български Университет

За девета година студенти от специалност „Керамика и порцелан. Дигитални форми” на Нов Български Университет проведоха петдневен творчески стаж в завода за производство на санитарна керамика на „Идеал Стандарт – Видима”. В рамките на една седмица от 14 до 18 февруари 2022 г. 80 керамични изделия се превърнаха в произведения на изкуството. Стажантите работиха активно, като експериментираха с разнообразни артистични техники, съчетавайки подглазурни и надглазурни декорации.

По време на стажа си студентите имаха възможност да се запознаят отблизо с производствените процеси при спазване на всички правила за безопасност и здраве, въведени във връзка с пандемията от COVID-19.  Голямо впечатление на гостите направиха инсталираните в завода нови роботизирани клетки, както и нововъведените транспортиращи роботи, роботите за допълнителни операции и манипулатори за пренасяне на изделията. Димитър Петров, преподавател по технология на керамичното производство в НБУ – София, коментира методите за създаване на гипсови калъпи в завода и показа на студентите различни подходи за прехвърляне на изображения и създаване на отпечатък.

„Две институции в България са велики, и съм ги признала като 100% случващи всичко най-положително – това са Нов Български Университет и заводът за санитарна керамика на „Идеал Стандарт – Видима”, заяви проф. Моника Попова, ръководител на стажа. Тя подчерта значимостта на практикума за студентите и удовлетворението си от дългогодишната съвместна работа. „Благодаря на директора на завода – Валентин Ганев и на Светла Георгиева – нашия идеален, но нестандартен ангел!”

За Алина Папазова, преподавател и докторант в специалност “Керамика и порцелан” стажът в Севлиево е специално преживяване: “Много малко хора са привилегировани да усетят такъв тип форма и да могат да работят върху нея. Освен това е изключително ценно работният процес в завода да се види от всеки, който се занимава с керамика. Това е един фундаментален процес с който ние не можем да се сблъскаме по друг начин и е изключителен фактът че заводът за керамика ни предоставят тази възможност.”

Всички студенти също изразиха своето удовлетворение и желание да участват отново в творческите практикуми, провеждани в завода за керамика в гр. Севлиево. Магдалена Гешева, бакалавър 3 курс и Ваня Ривова, дипломант смятат, че в завода има отлични условия за работа. „Това място е прекрасно за художници, тъй като можем да съчетаем санитарна керамика, която е стандартна, с художествения елемент”, коментира Ваня.

За Сирма Боянова, студент по майнър програма „Керамика и порцелан”, атмосферата по време на стажа е завладяна от магията на изкуството, а най-много и харесва импровизацията с различните материали и техники, както и въодушевлението, което изпитват студентите, когато някой направи нещо ново. “Хареса ми интереса, който проявяват към нас и нашето изкуство хората от „Идеал Стандарт – Видима“ и като цяло приемствеността и гостоприемството.”

Въпреки ограниченото време, Даниела Боянова, бакалавър 3 курс, е успяла да разгледа и град Севлиево: “Ставах в 5 сутринта и обикалях града, много е приятно. Не успях да посетя всички забележителности, но разгледах градската част, спокойствието много ми хареса. “

За Анета Гетова, бакалавър 4 курс, силен спомен ще оставят общите емоции и преживяванията, а Виктория Пешева, също студент по майнър програма „Керамика и порцелан”, благодари на преподавателите, университета и завода: „Всички сме като едно голямо семейство, помагаме си, обменяме опит и съм много доволна че съм тук.”

След трансформацията в пещите на завода, пластиките ще бъдат представени първо в завода за керамика, а по-късно и в изложбените пространства на Нов Български Университет в гр. София, отворени за всички посетители на университета.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).