Мащабна трансформация и производство на хитови продукти в завода за санитарна керамика на „Идеал Стандарт – Видима“

През месец октомври заводът за санитарна керамика отбеляза 23 години от своето официално откриване. През тези години заводът се утвърди като стратегическо предприятие за санитарна керамика в рамките на групата Идеал Стандарт.

„Ние сме важен производствен център, защото през тези години заводът технологично се обновяваше, заедно с развитието на технологиите в нашата индустрия. Със задоволство можем да кажем, че подобреният облик на завода се дължи на успешните инвестиции свързани с автоматизация и роботизация на процеса, включително подобрената ергономия на работното място. Затова днес можем да се похвалим, че се превърнахме в място, където успешно произвеждаме технологично сложни продукти при използване на нови иновативни технологии. Радваме се, че компанията отново ни се довери и възложи производството на новата технология римлес 2.0 (тоалетни без ринг), включително най-хитовите продукти от новата колекция i-Life, която се отличава с модулен дизайн и превръща всяка баня в съвършено пространство. Серията е разработена в сътрудничество със световноизвестния италиански дизайнер Роберто Паломба.“

Модернизирането на завода е резултат от планирани и надграждани инвестиции през годините. Ключовите инвестиционни проекти са насочени в зоните „Отливно“ и „Глазиране““, където в рамките на четири години са внедрени четири нови преси за отливане под високо налягане на технологично сложни тоалетни и до края на 2021 година ще бъде инсталирана още една. Така  се постига много по-високо качество на отлетите изделия и се увеличава с 30% капацитета за отливане на технологично сложни изделия.

Втората зона на инвестиции е свързана с надграждането на роботизираните клетки за глазиране. От началото на 2021 година е въведена една нова роботизирани системи за глазиране, а други две са модернизирани. В резуптат на това, тази операция се извършва напълно автоматично, без човешка намеса.

Друг важен приоритет е ергономията на работното място. Работи се с автоматизирани системи за обработка на изделията от по-високо ниво. Инвестициите в нови манипулатори, сред които напълно нов тип манипулатор за лепене на рингове на технологично сложни изделия, намаляват  физическото натоварване.

„Особено се гордеем, че всички нововъведени системи за подобряване на ергономията и условията на труд са изцяло разработка на инженерния екип на завода, с подкрепата и сътрудничеството на целия производствения екип“, подчерта Валентин Ганев и с гордост заключи: „Всичко, което сме постигнали дотук е благодарение на усилията на целия екип и стремежа ни да сме най-добрите в нашия сектор“.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).