Коминът в завода за арматура е с променен облик

В завода за санитарна арматура има една емблематична конструкция, която не функционира от години – коминът, но въпреки това има своята историческа и сантиментална стойност. Построен е при изграждането на паровата централа на завода. Строителството започва през 1961 г. През 1965 г. влиза в експлоатация.

Времето беше оставило своя отпечатък върху него и това налагаше възстановяване на здравината на някои части, с цел сигурност и безопасност. През август беше направен ремонт, който е съобразен с нормативните изисквания за подобен род съоръжения. Дейностите за неговото осъществяване бяха поверени на компания, фокусирана в изпълнението на монтажни и ремонтни дейности от алпинисти чрез индустриален алпийски способ и са извършени при спазване на всички мерки за безопасност.

Ако през деня не го забелязвате, то през нощта той свети и се вижда отдалеч.

Височината на комина е 76 м., а диаметърът на ринга в горната му част е 1,70 м. 

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).