Интересни хобита, част 3: Румен Стефанов: В света на пчелите

Срещаме се с колегата Румен Стефанов от ПЛ 6 – зона след сушене в завода за керамика, за да ни разкрие интересния свят пчелите.

Занимавам се с пчели от 1996 г. Всичко се случи, когато започнах да уча във ветеринарния техникум в град Ловеч. На рождения ми ден един приятел пчелар ми подари кошер с пчели. Нито аз, нито някой от семейството ми се беше занимавал с пчеларство. В началото бях скептичен, но този свят ме привлече и ме грабна завинаги. В момента се грижа за 130 пчелни семейства, разпределени в два пчелина.

Пчелата е изключително, практично и икономично същество. Всичко в живота й има смисъл и ред. От една страна на всички са известни пчелните продукти, които използваме, като мед, пчелен прашец, восък, пчелно млечице и др. Те са природна храна, която е биологично чиста и изключително полезна за консумация. В същото време за пчелите има изключително интересни неизвестни факти.

Да започнем с това, че по анатомични белези това същество не би трябвало да може да лети, а човекът е ползвал нейния модел за конструиране на първите самолети. Човекът е взел също така като модел шестоъгълните килии, като най-здравия начин на строене в природата. Пчелата има 5 очи и вижда и на тъмно и на светло. Ориентира се безпогрешно по слънцето и по магнитните полета на полюсите. Един кошер има около 40-50 хил. индивида, при което майката е само една.

Впечатляваща е дисциплината, която съществува вътре в кошера, всеки индивид си знае задачите и въпреки че са толкова много в малко пространство, не си пречат един на друг. Едни хранят малките, други къпят и хранят майката, трети почистват, четвърти стоят на входа и не допускат други индивиди в гнездото, други разузнават за места за паша.

Интересен факт е, че пчелите дезинфекцират кошера с пчелен прополис, който залепват отстрани на входа. Правят прополиса от смолистите дървета, той е най-силният антибактериален продукт, който човекът познава. Хората го използват за прополисова тинктура за стимулиране на имунната система.

Айнщайн е казал, че след изчезването на пчелите, на човечеството му остава около четири години живот. Затова, ние хората трябва да сме отговорни към планетата, както към нас самите – да се стремим да опазим природата и в частност пчелите. От няколко години на пчелина идват ученици от ветеринарно-медицинския техникум от гр. Ловеч на практически занятия.

Мечта ми е да запаля повече млади хора да поемат по този път.

Накрая искам да пожелая на колегите да използват пчелните продукти, за да са здрави и жизнени, и да се радват на живота!

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).