Интересни хобита, част 1: Евгений Гичев: За летящите хора

В три материала ще представим колеги с интересни хобита. Започваме с Евгений Гичев, Ръководител „Информационно обслужване – администриране и сигурност на ИТ“, Център за ИТ компетенции, и неговото красиво хоби летене с парапланер.

Парапланерът е странно нещо. Представете си, че сте на високо място с прекрасна гледка. В един момент идва някакъв човек с голяма раница на гръб и вади от нея каска, седалка и прилежно сгънъто парче плат, от което висят въженца. Разпъва го, закача карабинерите на седалката, облича я и с каската заприлчва някакси на калинка. Внимателно дърпа въженцата, при което парчето плат се изпълва с въздух и се оформя крило, подобно на парашут, разперно в полукръг високо над човека.

Той прави няколко крачки напред по склона и в следващия миг се отделя от земята и полита напред към облаците и простора. Остава сам с вятъра, облаците и гледката от висините. Грижите и проблемите са някъде назад, напред са птиците и огряната от слънце равнина. Това всъщност е парапланерът. Меко крило, което държи формата си благодарение на налягането на въздушната струя и дължината на въженцата, които носят „седалката“, която наричаме сбруя. Летенето изисква отдаденост и концентрация. Въпреки шеговития афоризъм, който понякога чуваме – че за летене не се иска много акъл, защото няма птица с голяма глава, това е нещо, към което трябва да се подхожда с необходимия респект, ангажираност и голяма отговорност.

Първоначалните стъпки задължително се правят със сертифициран инструктор. Не само, защото той ни предпазва от заучаване на грешни навици, а и заради придобиването на преценка за собствените ни възможности и тези на оборудването.

Има мнение, че 90% от успешния полет е метеорология. Доброто познаване на различните видове облаци, локални и основни ветрове е от ключово значение. Летящите хора оформят една интересна общност от най-различни личности, обединени от общото хоби. Сред моите приятели по крило има бивш зам.-министър, тенекеджия, пилот на самолет, милионер от Австралия, адвокат от Драма, Гърция и много други. Всички те са прекрасни хора, защото летенето прави хората по-благородни.

И накрая, позволете ми да предам завета, който младите пилоти получават, и към всички Вас – колеги и приятели, защото той е валиден за всяко начинание, особено за по-екстремните. Той гласи: Започваш с две торби. Едната е пълна с късмет, а втората, тази с опита, е празна. Постарай се да напълниш празната торба с опит, преди да изпразниш тази с късмета…

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).