Нов проект в процес „Механичен” в завода за санитарна арматура

Един от основните принципи на Lean производството е минимизиране на всички загуби чрез премахване на дейности, които не добавят стойност към продукта. Това е водещият мотив при разработването на проекта за визуализиране на информацията в процес „Механичен” на работна площадка Севлиево на завода за производство на санитарна арматура. Промяната се наложи поради драстичното увеличаване на детайлите, които се обработват в процеса, и трудното им разпознаване от работещите в него.

Целите

Първата цел, която си поставят колегите, е да изпълнят всички изисквания за идентификация на детайлите по ISO 9001 и да елиминират загубата от време за търсене на необходимата информация за различните тела. Проектът трябва да улесни специалистите от качествен контрол, като им осигурява автоматично отпечатване на производствените паспорти.

За работещите в „Роботизирано шлайфане” е нужно да се организира и адресира FIFO паркинг, чрез който те по-лесно да откриват къде точно се намират детайлите.

Резултатът от новата организация

След почистване на отливките в подпроцес „Почистване на лети заготовки” детайлите се придвижват до пункта за изваждане на паспорти и заприхождаване в SAP. Този процес е почти напълно автоматизиран. Извършва се от работещия на резачна машина, след като се индентифицира със служебния си пропуск и не е необходимо ръчно въвеждане. Сканира бар кода на палета и етикета, за да може софтуерът да получи цялата информация за детайла. Броячът преброява телата и автоматично разпечатва производствен паспорт с всички необходими данни. Телата в палетите се транспортират до FIFO паркинга на процес „Механичен”, където, на голямо и удобно табло, само за няколко секунди, можем да се ориентираме в кой коридор какъв е материалът и визуално да се прецени каква е наличността. Когато колега от участъка отиде да си вземе материала, той сканира бар кода на производствения паспорт, с което автоматично се разпечатват етикети с информацията за детайла. По време на обработка на телата в процес „Механичен” етикетите се поставят на всички кошници и преминават през измиващата машина. Когато кошницата отиде при оператор обдухване, те вече имат цялата информация, свързана с детайла, и така се елиминира времето, необходимо за нейното търсене.

Попитахме колегите Петър Христов и Атанас Атанасов от отдел Ideal Way, основни действащи лица за реализиране на проекта, кои бяха най-големите предизвикателства за тях по време на работата им.

Петър Христов: Едно от най-големите предизвикателства беше да намерим работещ и устойчив начин за безпроблемно преминаване на етикетите през силно агресивната химична среда в миячната машина. Предизвикателство беше и създаването на програми и база данни, необходими за разпознаването на детайлите, даването на допълнителна информация за тяхното производство и разпечатването на етикети и паспорти.

Атанас Атанасов: Тъй като това беше първият проект в този участък, за мен най-голямото предизвикателство беше колегите да ни седоверят както на други работни места и бързо да възприемат новата организация. Удовлетвореността и постигнатият резултат са важна част от работата ни.

Ето какво споделиха, след като осъществиха проекта:

Петър Христов: Удовлетворен съм, защото успяхме да осъществим важен проект, с който да елиминираме грешките в системата, причинени от въвеждането на информацията ръчно. Постигнахме целта да улесним разпознаването на детайлите в следващия процес, с което да премахнем времето за търсене на необходимата информация.

Атанас Атанасов: Щастлив и удовлетворен съм, защото колегите разполагат с пълната информация и се усеща атмосфера на спокойствие и подреденост в процеса.

Ето как оценява промените Станимир Христов, оператор, оборудване за почистване на метал в процес „Механичен”: Доволен съм от промяната. С колегите вече не губим време в търсене на номерата на детайлите. Сега всички пристигат с номерата си и веднага ги обработваме, което е много добре.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).