Минка Ковачева разказва за времето от лятната стажантска програма до… ръководител „Проекти фитинги“

Какво си спомняте от времето, когато бяхте стажант?

Това е важен и значим период от моя живот и професионално развитие. Спомените за тези три стажантски лета от 2000 до 2002 винаги ме зареждат с положителни емоции и енергия. Спомням си голямото вълнение, с което тогава първокурсничка, за първи път на 5 юли 2000 г. престъпих  през прага на отдел DFT. Бях приета в екип от енергични, ентусиазирани, раздаващи се професионалисти, които работеха по внедряване на DFT (Demand flow technology) във Видима 1 и отварянето на новия завод Видима 2 в с. Градница. Този дух и комбинацията от сърдечност, човечност и професионализъм, които срещнах ме накараха да реша, че ще направя всичко необходимо, за да покрия нужните изисквания и един ден след дипломирането ми да стана част от „Идеал Стандарт – Видима“ АД.

Като стажантка освен в отдел „DFT“ и наследникът „Организация и планиране на производството“, работих и на монтажната линия за стенни едноръкохваткови смесители в с. Градница .

Сега сте на позиция ръководител „Проекти фитинги“. Какви са приликите и разликите между стажа тогава и реалната работа днес?

Сега съм ръководител „Проекти фитинги“ за всички производствени локации на Идеал Стандарт Интернешънъл. Приликата е, че все още влагам сърцето си в това, което правя, така както, когато бях стажантка, а после и като служител в отдел „Развитие на продукта“. Разликата е, че отговорността на настоящата ми позиция е  много по-голяма, дните са все по-забързани. За да бъде успешен един проект, е важна правилната комуникация на вярната информация, правилната координация между отделите, ефективен подход и планиране във времето, гъвкавост при вземане на решения. Всичко това е все по-трудно поради многото паралелни задачи, които различните отдели е нужно да изпълняват.

С какво се гордеете? Споделете един ваш успех в работата?

Успешните проекти винаги са резултат от работата на много колеги и винаги съм ги възприемала като колективни успехи. Справянето с поредица от заплетени ситуации винаги е било повод за радост, гордост и благодарност към екипа по проекта.

За периода 2018 – февруари 2020 г., големи успешни производствени проекти, реализирани в кратък срок и благодарение на професионализма на екипите са: затварянето на завода във Венло и прехвърлянето на продукцията във Видима 1 (гр. Севлиево) и Видима 2 (с. Градница); затварянето на завода в Португалия и прехвърляне на продукцията във Витлих, Видима 1 (гр. Севлиево), Видима 2 (с. Градница) и външни доставчици на компоненти; прехвърлянето на по-голямата част от продукцията на организацията „Червен кръст“  (гр. Витлих)  във Видима 2 (с. Градница).

От проектите, свързани с внедряване на нови продукти (NPI), мога да споделя, че срещнах най-много предизвикателства с проекта за медицински смесители Markwik, реализиран в периода 2015 – 2017. Проектът беше свързан с нов термостатен затварящ механизъм, нови технологии за отичане на водата от смесителите и цялостно почистване, съгласуване на изискванията на водещите пазари Англия, Германия и Франция, разработка съгласно изискванията, внедряване в завода във Витлих, сертификация по пазари, представяне на четири различни панаира, първо производство и първи продажби. 

Какво пожелавате на нашите колеги?

Пожелавам на всички здраве, късмет  и възможност да реализират мечтите си!

А за създадените мои мечти и знания, като стажантка, бих искала да благодаря на ръководителя инж. Ценка Кокорска и на колегите от отделите „DFT” и „ОПП“ от  периода 2000 -2002 г.!

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).