Разговор с Иван Стефанов за лятната стажантска програма до… IT администратор

Какво си спомняте от времето, когато бяхте стажант?

О, това беше доста отдавна – лятото на 2006 година. Тогава бях на стаж при настоящите ми колеги Тодор и Николай в завода за санитарна арматура. Второкурсник – всичко ми беше интересно и нищо не ми беше ясно, но те ме научиха на много от основните неща, които използвам в работата и сега. Две години по-късно кандидатствах отново за летния стаж. Тъкмо завършвах „Компютърни системи и технологии“. Бях одобрен за стаж при колегата Красимир в завода за санитарна керамика. Под негово ръководство и с негова помощ направих няколко малки програмки – за ТРЗ, за медицинската служба, за водене на оценки, телефонен указател. Някои от тях може и още да се използват… в доработен вид, разбира се. Доста неща научих онова лято за програмирането. Хубаво беше.

Сега сте администратор информационни технологии – инфраструктура.  Какви са приликите и разликите между стажа тогава и реалната работа днес?

Прилики? Какви прилики? (Смее се.) Като стажант искаш да придобиеш максимално количество знания и умения, за минимално количество време. Стажът е кратък, а полето необятно. А като служител, трябва да приложиш вече придобитите квалификации, за да помагаш на машината Идеал Стандарт да върви напред, да си част от нея.

А технологично… дори няма нужда от коментар. ИТ сферата е изключително динамична и се развива и напредва всеки ден. Простичък пример е, че тогава почти нямаше Интернет, а сега всичко е в Интернет.

С какво се гордеете? Споделете един ваш успех в работата?

Не мога да посоча нищо конкретно, с което да се гордея повече от другото. Може би малко повече с това, че съм участвал в интегрирането на много от програмите и системите, с които всички работим на компютрите си в Идеал Стандарт всеки ден.

Какво пожелавате на нашите колеги?

Пожелавам на всички колеги и техните близки най вече здраве и дълголетие. Също така им желая професионални успехи, здрав и сплотен колектив, като този, в който аз имам щастието да работя.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).