Мариана Петрова споделя за лятната стажантска програма до… Директор „Производствено планиране и логистика“

Лятната стажантска програма в „Идеал Стандарт – Видима“ внася едно особено преживяване в компанията вече повече от 25 години. Преживяване, наситено с предаване на знания и опит. Преживяване, изпълнено с емоции, смях, отговорности и много „първи“ неща. Стажът е начинът младите да открият дали това е професионалният път, който да поемат или да продължат в друга посока. За някои това е моментът, в който приемат да станат част от компанията. В поредица от интервюта ще ви запознаем с колеги с над 25-годишен стаж, други с десет, пет или само с половин година, но всички те са били част от младото стажантско ято. Сега ще разговаряме с Мариана Петрова, директор „Производствено планиране и логистика“ в завода за санитарна арматура.

Какво си спомняте от времето, когато бяхте стажант?

С голямо умиление и носталгия си спомням за периода, когато бях стажант в завода за санитарна арматура  – първият ми досег с „Идеал Стандарт – Видима“. Спомням си, че за да бъда допусната до стаж като завършил бакалавър в екипа по внедряване на DFT /Demand Flow Technology/ се наложи да събера доста външни препоръки и се радвам, че ми беше предоставен този шанс. Екипът, в който стажувах беше малък, но сплотен и с голямо желание хвърляше усилия в поставените задачи. Работата ми с него ми позволи успешно да завърша дипломната си работа, която беше посветена на DFT.

Сега сте Директор „Производствено планиране и Логистика“, какви са приликите и разликите между стажа тогава и реалната работа днес?

Приликите между тогава и сега са, че все още с желание отивам на работа всеки ден, колкото и невероятно да звучи, и все още срещам усмихнати хора, които се поздравяват на работа.

Разликите са доста – ежедневно по-голям поток на задачи, информация, компоненти. Гъвкавостта и адаптивността на всички е много по-голяма; номенклатурата от компоненти и изделия е в пъти по-голяма; отговорностите и ежедневните решения, които се реализират са много повече.

С какво се гордеете? Споделете един ваш успех в работата?

Гордея се с много неща, които сме постигнали заедно с екипа на завода за санитарна арматура. Може би се гордея най-много с бившите и настоящи членовe на екипите по производствено планиране и организация на производството, които задават дневния ритъм на завода. Голямата ми гордост е, че много професионалисти и ръководители на други направления в завода са започнали работа в този екип, като знания и опит и много успешно поеха ръководство на други ресори и процеси.

Гордея се, че бях част от моделирането на завода и процесите по време на 3 основни реконструкции – 1997-99 Видима 1; 2000-2001 – Видима 2 и 3; 2018-2019 Видима 1, Видима 2 и Централен склад.

Последната най-голяма гордост е дизайн и внедряване на Warehouse Management и RF изтегляне на материали към производствени складове с електронен Kanban с новоизградения екип за Вътрешна и Външна Логистика.

Какво пожелавате на нашите колеги?

Пожелавам на всички колеги и техните семейства освен да бъдат много здрави и устойчиви на предизвикателствата през последните месеци, непрестанно да развиват себе си и да се стремят да бъдат по-добри от себе си всеки ден. Животът изисква промяна от нас, а промяната започва с нас.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).