Ярослав Дончев от лятната стажантска програма до… изпълнителен директор

Лятната стажантска програма в „Идеал Стандарт – Видима“ внася едно особено преживяване в компанията вече повече от 25 години. Преживяване, наситено с предаване на знания и опит. Преживяване, изпълнено с емоции, смях, отговорности и много „първи“ неща. Стажът е начинът младите да открият дали това е професионалният път, който да поемат или да продължат в друга посока. За някои това е моментът, в който приемат да станат част от компанията. В поредица от интервюта ще ви запознаем с колеги с над 25-годишен стаж, други с десет, пет или само с половин година, но всички те са били част от младото стажантско ято.

Какво си спомняте от времето, когато бяхте стажант?

Обръщайки се назад във времето, този период беше изпълнен с много емоции и много „първи“ надслови: първият джойнтвенчър, първата американска инвестиция, един нов и непознат начин на работа. Отворените позиции за стажанти бяха много ограничени и беше истинско предизвикателство да успееш да извоюваш място в програмата. По това време стажантска програма имаше само в производството, съответно аз започнах в монтажния цех на завода за санитарна арматура. Имах възможността да видя как се работи по нови изисквания за качество и как се прилага стандарт за последователност на операциите. Работихме над изделия, които за първи път се въвеждаха в компанията. На българския завод беше дадена тази възможността. Всичко беше ново, много интересно и вълнуващо.

Сега сте изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима“ АД.  Какви са приликите и разликите между стажа тогава и реалната работа днес?

Въпреки че предизвикателствата са изцяло различни, това, с което ми помогна много стажът е, че се запознах с производството и реалния продукт, който произвеждаме и продаваме. Това много помага за всички дейности, свързани с бизнеса – при срещи и договаряне с клиенти. Помага по време на дискусии или когато се разглеждат идеи за промени. Разбирам от същността на производството и това беше един безценен опит за мен. Смятам, че за всеки ръководител е много важно да познава продукта, който се произвежда в заводите. Още повече, когато минеш през реалното производство знаеш какви са трудностите и предизвикателствата, с които се сблъскват хората, които са на позиция там.

С какво се гордеете? Споделете един ваш успех в работата?

От времето на моя стаж се гордея особено много с една случка. Тогава стажантите извършваха по-лесни операции на самата монтажна линия. На мен ми беше дадена възможността да бъда в последния етап на процеса, а именно тестовете на смесителите за течове. Тази възможност беше голям успех и голяма гордост, която приемах много отговорно. Случи се, че намерих един дефект в производството на нов продукт. Имах възможността да го споделя на Директора по производство по това време, г-н Копчев, който разгледа проблема заедно с технически отдел и направиха корекция на ръкохватката. Бях много доволен, че успяхме да отстраним проблема преди изделието да е стигнало до пазара. Винаги има трудности при въвеждането на нов продукт и за това бях изключително щастлив, че бях допуснат – аз, стажантът, да бъда на най-важната операция тогава. Сега, предизвикателствата са различни – всеки ден сме изправени пред такива и всеки ден печелим различни битки. За мен най-важната в момента е да преодолеем предизвикателствата, които дойдоха впоследствие на COVID-19 – не само вътрешни по организация на работа, но и по възстановяване на пазарите. Това е нашият основен фокус в момента.

Какво пожелавате на нашите колеги?

Да бъдат здрави – особено в това време, това е най-важното. В моменти като този, наистина трябва да дадем максимума от себе си и да бъдем търпеливи, за да можем да имаме максимално добри резултати във всяка една област. Нашата цел сега е да възстановим това, което бяхме постигнали преди започването на епидемията.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).