„Идеал Стандарт – Видима“ ще си остане моят завод!

Табло порцелан 1Това е една история на студентката Огняна Вакавлиева, която е разработила дипломния си проект по специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“, в Национална художествена академия, в завода за производство на санитарна керамика.Това е част от благодарственото й писмо:

„Уважаеми г-н Ганев,

Имам удоволствието да ви съобщя, че на 15 юни, 2018 успешно защитих дипломната си работа в катедра „Дизайн на порцелан и стъкло“ с отличен.

Табло порцелан 2Искам да отправя огромна благодарност към вас и целия екип, който прие да реализира проекта ми за мивка, и то в два варианта – гладък и с външен релеф. Вие ми помогнахте и ме подкрепихте да осъществя мой творчески проект, който би останал само на хартия, ако не бяхте вие. Днес имаме „сбъднати“ два модела мивки, които мога с радост да кажа, са нови за нашия пазар, като дизайн. Както знаете, моят проект предвиждаше изработване на мивка – полусфера в гладък и релефен вариант и към нея комплект от порцеланов леген и кана в същия стил и дизайнерско решение.“

Ето и нейната история:

Dvata komplektaВярвам, че дизайнът трябва да се вдъхновява от изкуството. А не обратното. Защото всичко наистина ново произлиза от Негово Величество Въображението. Но не ми беше ясно какво общо има въображението с един голям завод за санитарен порцелан и как може да стане „късото съединение“, което да ги свърже. Свързавала съм завода по-скоро с професията на инженера и технолога. Предстоеше ми дипломиране в специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“, в Национална художествена академия. Беше юли 2017 и вече бях си представила желания дипломен проект – мивка с форма на идеална полусфера, в комплект с порцеланов леген и кана, Komplekt relef i risunkiкато от едно време, в ретро стил или на дизайнерски език – „Винтидж“ стил.

Бях се вдъхновила от една картина на френския художник от 19 век, Луи Валиотон – „Интимен тоалет“.

От уеб страницата на завода Идеал Стандарт – Видима АД взех електронен адрес за контакт и изпратих кратко съобщение със запитване за сътрудничество. Каква беше изненадата ми, когато още на другия ден ми се обади пълен с енергия и благоразположение глас, г-жа Светла Георгиева, Човешки ресурси на завода, и ми каза, че имат политика да подпомагат студентски проекти. Покани ме да изпратя по-подробна информация и някоя скица. И сега продължава да ми се струва невероятно, че мивката, произведена в два варианта – гладка и с флорален външен релеф, се дължи на няколко скици и един човешки разговор.

Mivka_kana_legen_RELEFМашината се задейства.

Едно по едно се добавяха имена от различните отдели и идейният проект се придвижваше. През ноември 2017 осъществих първото си посещение в завода и в отдел гипсови калъпи, под ръководството на г-н- Тома Зъбчев произведохме калъпа на гладката сферична мивка. След месец мивката беше вече успешно отлята. Вълнението ми беше огромно!

Legen i kana_marki 2Бях започнала работа по външният релеф. Не бе имало производство на продукт с външен релеф в завода и специалистите имаха сериозни опасения за успешното отливане. Но в нито един момент, никой по веригата не даде заден ход!

Никой не се опита да опровергае проекта или дори да го промени. Получих цялостна идейна и технологична подкрепа! През април осъществих второто си посещение в завода, с готов релеф върху модела. Умуване, консултации, истинска екипна работа, за да се реши технологичния подход за калъпа. Оставаше съмнението, че релефът може би няма да излезе, че ще задира и ще трябва сериозен ретуш (ако изобщо излезе нещо!). Mivka_kana_legen_RELEFЗаминах си в очакване на отливането. Оказа се, че бяхме намерили работещото съотношение между въображение, дизайн и технология! Мивката беше отлята успешно! Моята „красавица“, както обичам да я наричам. А Идеал Стандарт – Видима АД ще си остане моят завод!

Дипломната си работа защитих в две серии – гладка с копия на стари марки, на тема филателия и транспорт, серията нарекох „Пътуване във времето – за него“ и релефна серия, с флорален мотив, стил Ар нуво, серия „Тайната градина – за нея“.

Благодаря на всички!

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).