Любен Генов: В далновидността, в доброто бъдеще и в следващите успешни десетилетия на галерия „Видима”, искрено вярвам и ги пожелавам!

Ирина Колбасова и Любен ГеновРеч на Любен Генов, председател на Съюза на българските художници по повод откриването на юбилейната изложба на галерия „Видима“ в галеия „Средец“ на Министерството на културата, 6 ноември 2017 г.

 

Уважаеми господин Дончев,

Скъпа Ирина,

Уважаеми дами и господа, мили гости, приятели на изобразителното изкуство, драги колеги,

За да добием реална представа какво са две десетилетия съществуване на една галерия, можем най-напред да се опитаме да си дадем сметка какво са те за живота на един човек. За всеки от нас най-хубавите спомени сякаш са оттогава – от преди двадесет години. Често си спомняме как от стъпалото на своята двадесет годишнина всеки от нас се е взирал в далечните, примамливи и неизвестни хоризонти на своето бъдеще. Двадесет годишен е бил Винсент Ван Гог, когато посетил за първи път Париж и от няколкодневния си престой там най-силно се е впечатлил от Лувъра и другите парижки музеи и галерии. В рамките само на едно следващо десетилетие от краткия му 37-годишен живот той е създал цялото си творчество.

Артюр Рембо едва двадесет годишен вече е написал доста от най-значимите си поетичните творби.

На двадесет години Егон Шиле прави едни от най-добрите рисунки в цялото си творчество.

За една галерия, появила се някъде след средата на 90-те години на миналото столетие във време на преход, време на надежди и илюзии, да оцелее цели двадесет години в динамиката на стремглаво развиващото се съвремие, това значи много. Означава, че тя вече има своята сериозна биография, стои авторитетно и стабилно в настоящето, а активната й дейност предвещава и нейното дълголетие. Дано! Как изглежда всичко това в цифри? Ако отворите сайта на галерия „Видима” ще забележите, че настоящата изложба (последна в календара) е отбелязана под номер 231. Нумеролозите сигурно биха събрали цифрите на числото 231 и с получената шестица заедно с шестицата на днешната дата (06 ноември) биха поставили две оценки „отличен” – и на изложбата, и на галерията. Надявам се не бихте им възразили…

Има една стара мъдрост: „Кажи ми кои са ти приятелите, за да ти кажа какъв си.” Можем да перифразираме тази сентенция в случай като този. Наистина, една галерия не може да бъде за художниците нещо по друго от добър приятел. Същото се отнася и за ценителите на изобразителното изкуство, за които галерията е не само приятел, но и своеобразен посредник в любовта им към изкуството. Професионалното и специално отношение е стил на работа на екипа на галерията, изящното и добре поддържано изложбено пространство, допринасят за това галерия „Видима” да е сред най-предпочитаните места за изява на голям брой талантливи български художници. Вниманието на галерията е насочено и към другите изкуствата. Това, което можете да прочетете в нейния сайт е абсолютно вярно. В афишите на разнообразните й прояви действително влизат имената на десетки талантливи български писатели, музиканти, журналисти, театрални и филмови дейци. Наистина в своя път галерията е следвала разбирането, че навсякъде в цивилизования свят културата и изкуството са територии, на които споделянето на различни идеи дава импулс за нови срещи, приятелства и разбирателство между хората. Не се изненадвайте, когато чуете, че севлиевци наричат това културно пространство „Къщата на музите”.

Една от музите на това арт средище е госпожа Ирина Колбасова (за всички, които я познаваме – Иринка), изкуствоведът и галерист, чиято визитната картичка завинаги ще бъде свързана с двадесетгодишната (за сега) история на галерия „Видима”. За тази прекрасна жена, загърбила кариерата си в Санкт Петербург и Ермитажа, годините, посветени на галерия „Видима” са години на пълно себеотдаване.

Препоръчвам на всеки, който по някакъв повод се озове в Севлиево или просто минава оттам, да спре, да отдели време и да посети галерията. Тя се намира в центъра на града, в непосредствена близост до площад „Свобода” и сградите на Община Севлиево, хотел „Севлиево Плаза” и паметника на „Свободата” на прочутия италиански скулптор Арнолдо Дзоки. Името на галерията е свързано с най-голямото предприятие в града – „Идеал Стандарт – Видима”, което е и неин създател. Ако това не е единственият в България пример, то със сигурност е един от малкото, за това как успешният бизнес подпомага изкуството и допринася за развитието на българската култура.

На 15 декември 1997 година галерия „Видима” официално отворя вратите си, представяйки първи в новата изложбена зала малките художници, възпитаници на детската школа за изобразително изкуство. И днес заниманията с деца и вниманието към тяхното творчество, остават важна и вълнуваща част от работата на галерията, но фокусът в дейността й е насочен към представянето на съвременни творци с ярко изразена творческа индивидуалност и смело артистично мислене, автори на авангардни тенденции в българското изкуство.

За настоящата юбилейна изложба в изисканото пространство на столичната галерия „Средец” към Министерство на културата са представени избрани творби от богатата колекция на галерия „Видима” на близо 40 автори. Тук може да видите картини на художници като Димитър Казаков, Георги Божилов – Слона, Олга Вълнарова и Димитър Киров, които за съжаление вече не са между живите, но чието знаково творчество, все още носещо в себе си духа на съвременността, безспорно ще остави своята следа и в бъдещето. Експонирани са и произведения на съвременни автори от различни поколения. Сред тях са: Антон Антонов, Аршак Нерсисян, Василка Монева, Владо Пенев, Деля Чаушева, Димитър Чолаков, Живка Маринова, Ивайло Мирчев, Кеазим Исинов, Кольо Мишев, Любен Генов, Любен Диманов, Мария Райчева, Марияна Райнова, Милко Божков, Светлин Русев, Свилен Блажев, Станислав Памукчиев, Стоян Цанев, Стели Грънчаров, Цветан Четъшки и др. А това са само една малка част от приятелите на галерия „Видима” – от творчеството им можем да съдим за нейното ниво. А най-важните й приятели, това сте вие, ценителите на изобразителното изкуство, безчетната й публика, без която това събитие не би могло да бъде осмислено.

В едно интервю на въпрос, свързан с това как се привличат известни творци в галерията, Ирина Колбасова отговаря така: „Още при първото общуване се старая да им предам моето отношение към работата и най-вече това, че географското понятие за провинция няма нищо общо с духовната бедност, неграмотността и регионалната ограниченост. Галерията ни има заслужени позиции, известна е в артистичните кръгове и няма автор, който да ни е отказал да бъде представен. Дори обратното – търсят ни много и се налага да работим с планове за години напред.”

 

Че това не са празни думи, прекрасно се разбира и днес в тази изложба.

 

За финал ще цитирам отново Ирина, която казва: „Галерия „Видима” е едно чудесно място не само за тези, които идват тук, но и за мен, защото ми дава великолепната възможност да общувам с изключително интересни хора – преди всичко с художници, но и с писатели, поети, музиканти, артисти, режисьори, хора от най-различни професии. Артистични, талантливи, мислещи, търсещи, вълнуващи се от живота и живеещи с желанието да развълнуват други с това, което пазят и отглеждат в душата си. Общуването с тези хора е празник, подарен от съдбата.”

С надеждата, че ще имаме още много поводи за вълнуващи срещи, бих искал от името на всички художници, имали удоволствието да работят с Ирина и галерия „Видима”, сърдечно да благодаря за оказаната ни чест! В далновидността, в доброто бъдеще и в следващите успешни десетилетия на галерия „Видима”, искрено вярвам и ги пожелавам!

До нови срещи!

Любен Генов – председател на СБХ

 

 

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).