Съвместен проект на НБУ и Завода за керамика

IMG_0075За втора поредна година, студенти по специалността „Стъкло и Керамика” от НБУ, гр. София, практикуваха в Завода за производство на санитарна керамика. 13 студенти и 2 преподаватели превърнаха част от керамичните изделия в произведения на изкуството. Те твориха в рамките на 5 дни, от 18 до 22 май, всеки ден от 8 до 17 часа.

IMG_00531Композициите, които изработвам тук за втора поредна година в рамките на практиката, определям като кратки разкази върху порцеланово платно. Когато хвана четката и започна да рисувам върху изделията, вдъхновението идва бързо„, сподели София-Хара Хадзопупу, автор на проекта „Патешки, овнешки и други истории в банята“.

 

IMG_0073Идеите ни се изливаха върху керамиката, а на тяхно място се вливаха студени освежаващи течности и удовлетворение. Розите растяха, надписите тичаха по керамиката, а въпреки горещината, усмивките не слизаха от лицата ни. Затварям очи и виждам цветя, усмивки и още идеи. Само шумът от вентилатора е единствената връзка със света наоколо, докато творя. Нямам търпение да се върна за поредното творческо откровение. Благодаря Ви!“, каза Веселина Гекова, автор на проекта „Майски рози в прози, Юнска роза за прогноза“.

Няма художник, който да не мечтае да работи в индустриална зона поне веднъж в живота си. За втора поредна година НБУ гостува на този единствен по рода си завод и студенти от ателиетата по керамика и порцелан създават магия от рисунки и композиции върху керамични форми, пред погледите на служителите от завода. Предполагах, че второто ни гостуване ще е по-умерено, но НЕ! Работните ни дни бяха като кратък миг. Потъвахме в атмосферата на мащабното творчество. Мащаб, който никой друг не може да ни го подари, освен Заводът за керамика с неговите служители, които респектират с доброта, дисциплина, трудолюбие. Това е среда, която възпитава. В рамките на своите пет работни дни декорирахме над петдесет артикула и се надяваме някога, някои от нашите авторски решения да останат част от една нова творческа посока на този уникален завод.“, емоционално каза на тръгване доц. д-р Моника Попова, преподавател в НБУ и ръководител на проекта.

IMG_0082Благодарим Ви, млади хора, за времето прекарано с нас, за ентусиазма и творческия полет на въображението, с които ни заредихте!

 

 

 

 

Благодарим и на всички наши колеги, които спомогнаха да се реализира успешно вътрешната организация и да се създаде благоприятна творческа атмосфера за талантливите студенти.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).