Валентин Ганев: Стремя се да подтикна другите да стават по-добри там, където им е силата

Valentin Ganev small

Г-н Ганев, Заводът за производство на санитарна керамика отбелязва своята 15-годишнина на 22 октомври 2013 г, а вие сте от самото начало на създаването му.  Какво са лично за вас тези 15 години? Как бихте ги определили?

Всъщност с няколко други колеги вече сме с над 16-годишен стаж в компанията, но разбира се, по време на официалното откриване на завода преди 15 години, дори не предполагах какво ми предстои. Тогава колегите около мен и аз самият имахме само един ентусиазъм. В началото основната ни мотивация бе да работим за една фирма, която искаше да прави нещата по истинския начин. Например сега да произвеждаме качествена керамика е нещо нормално, но тогава първото стъписване дойде, когато разбрахме, че при производството на керамичните изделия в „Идеал Стандарт“ няма второ и трето качество. По-късно осъзнах, че по същия начин и в отношението си към хората, компанията се стреми да не прилага двойни стандарти. За да стигнем до днешния ден, когато завода е сочен за пример – това е резултат от усилията и труда на много хора. Сега с гордост можем да кажем, че вече сме се наложили като предпочитан доставчик за всички основни пазари на Компанията и предпочитан работодател за региона.

           

Едва ли сте си мечтали или предполагали, че един ден ще ръководите този завод.

Нямах никаква идея, че това ще се случи. Сега мога да кажа, че това е резултат не толкова от лични стремежи и амбиции, колкото на доверието, което съм получавал. Защото аз започнах в област, много различна от това производство – в IT. През годините получавах доверие и подкрепа от колегите, с които работех. Радвам се, че и днес все още ги имам и това ми е помагало заедно с екипа да успявам.

Какво Ви е мотивирало през годините да се развивате и подобрявате?

Навярно на първо място е естествената потребност да се доказваме и да успяваме. А когато един мениджър осъзнае, че не е в състояние сам да постигне онова, което може да направи с екипа си, тогава и на него му става по-лесно. Ето защо, ръководейки се от това просто правило, се стремя да подтикна другите да стават по-добри там, където им е силата.

Кои са били най-предизвикателните моменти пред Вас като ръководител?

Това което екипа и аз правим в моемнта ми е най-интересно, но и най-предизвикателното начинание с което сме се захващали, откакто завода бе построен преди 15 години. Ние сме първия керамичен завод в компанията, в който успешно стартира и се внедрява новата поточна организация на работа, при която се прилага принципите на т. нар. Lean производство. Тази производствена система в Идеал Стандарт Интернешънъл се нарича „Ideal Way”, в превод „Идеалния път”. По същество това са принципи на работа, при които в процеса на непрекъснато подобряване на ефективността на един производствен процес се ангажират всички работници и служители. Вместо класическите самостоятелни производствени участъци бяха изградени нови екипи по дължина на процеса, в основата на които са посветени три основни елемента: Хора-Продукт-Оборудване. Досега бяха  сформирани над 70 работни групи, където работници и специалисти обсъждат и създават новата организация на работа. Вече са актуализирани или въведени над 600 работни стандарта и работниците са обучени да ги прилагат. Основните производствени участъци бяха трансформирани в 10 поточни линии, които се управляват от 5 производствени екипа. При това промените и адаптирането към новата организация на работа продължават. Целта е изграждане на един по-гъвкав производствен процес, който осигурява най-краткия възможен производствен цикъл от получаване на поръчката до нейното изпълнение и предаване стоката на клиента.

В европейски и световен мащаб, като производител на санитарна керамика, къде се намира заводът?

Много ми е лесно да дам оценка къде ни е мястото в рамките на компанията, защото разполагам с такава информация – ние сме най-големия керамичен завод. Но, нямам подробни данни за конкурентните компании и къде са те. Все пак знам, че като инсталиран капацитет и мощност заводът е сред най-големите и водещите както в Европа, така и в световен мащаб. По отношение на ефективността на това производство има много неща, с които да се похвалим и да бъдем пример за другите. Екипът вече натрупа опит, който се търси и ползва по много добър начин.

Успяха ли хората да приемат и да повярват, че заводът не трови въздуха?

Заводът не трови въздуха и околната среда. Нас ни контролират непрекъснато, при това много сериозно. Не само заради комплексното разрешително, а и защото сме международна  компания с чуждестранна  инвестиция и институциите ни наблюдават отблизо. В допълнение бих искал да кажа, че много често нашите вътрешни изисквания в Компанията са по-строги от местните. И накрая замърсяване няма, защото ние работим с природни глини и други естествени суровини, а те не са замърсител.

 Компанията е една от първите, която получи комплексно разрешително от екоминистерството?

Да, както и една от първите внедрила Интегрираната система по ISO стандартите за Качество, Екология и Безопасност на труда.

При вас идваха за обмяна на опит – как се създава организация за качество?

Няколко са начините, по които се случва този процес – колеги от другите заводи на компанията ни посещават за да почерпят от нашия производствен опит, досега няколко пъти са  ни търсили от РИОСВ за да приемем гости, които желаят да посетят компании с добри практики за спазване на екологичните норми и накрая ние самите сме активни и създаваме контакти с други промишлени предприятия за да обменим опит и споделим добри практики. Но, разбира се преди всичко това, за да има качество и ефективност са нужни контрол и дисциплина на всички нива в организацията.

Всички тези иновационни решения, които са прилагани за тези 15 години как се посрещат от екипа?

Стремеж на ръководството е да направим процеса по-добър и по-ефективен, както по отношение на показателите, така и на условията на работа. Имаме различни практики и канали за получаване на обратна информация от нашите работници и служители. Досега стремежа ни винаги е бил, когато получим добро предложение, което подобрява процеса, да го приложим. И обратното, когато с нас се сподели проблем веднага търсим начини да го решим.

Днес за всяка фирма е важно да има безотпадъчно производство. Така е и при вас, нали?

Да, стремим се към такъв вид производство и това е нормален процес. Това включва връщане за преработване до основна керамична смес на отпадъчни части и продукти както преди изпичане, така и на вече изпечен, дефектен продукт, но след подходяща обработка. По този начин създаваме нов междинен продукт – заместител на суровината в стандартната рецепта за отливане на керамичните изделия.

Какво бихте пожелали на вашите служители?

На всички бивши и настоящи колеги, първо бих искал да благодаря за дългогодишната прдкрепа и лоялност към завода. На всички тях и техните семейства пожелавам здраве, лично щастие и още много бъдещи успехи и разбира се да съхранят и запазят младежкия дух на 15-годишните.

 /Използвани са въпроси и на други медии/

 

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).

1 Comment on Валентин Ганев: Стремя се да подтикна другите да стават по-добри там, където им е силата

  1. Анонимен // 02.12.2013 at 14:28 //

    Много е важно да не замърсяваме въздуха който дишаме и благодарение на който живеем. Това, че заводът не трови въздуха и околната среда е страхотно. Хубаво е че ни пишете, че …..“ контролират непрекъснато, при това много сериозно. Не само заради комплексното разрешително, а и защото сме международна компания с чуждестранна инвестиция и институциите ни наблюдават отблизо…..“ благодаря за хубавото интервю така и на нас ни е по ясно с какво точно се занимават и че държът на околната ни среда.

Comments are closed.