Чиста баня за добро здраве

Няколко съвета за поддръжка на санитарното оборудване в банята и една лятна промоция.

Банята е помещението в дома, в което започва и свършва денят на всеки човек и всяко семейство. Банята се е превърнала в интегрирана част от жизненото ни пространство, където намираме необходимите условия и се отдаваме на разнообразни дейности: сутрешен тоалет, миене на зъби, душ, миене на ръце, измиване на различни принадлежности и предмети, включително обувки, колела и детски кънки, детската вана, водни игри с децата, пране, вечерната вана – самостоятелна или с интимния партньор…

Грижата за нашата хигиена в банята трябва да върви ръка за ръка с грижата за хигиената на самата баня – сама по себе си банята е място, наситено с нездравословни бактерии, които могат да ни навредят дори повече, отколкото ако изобщо не влизаме там, а когато санитарното оборудване не се поддържа чисто и изправно, това се отразява и на качеството му на работа.

Извършването на няколко лесни действия по поддръжката на санитарното оборудването в банята обаче могат да ни спестят много главоболия и пари. Ето и нашите препоръки:

За продуктите от санитарна  керамика.

Почистването на керамичните продукти става с топъл разтвор на сапун или друг почистващ препарат с меко действие. Могат да бъдат използвани и разтвори на дезинфектанти с ниска концентрация. Редовното почистване след употреба предотвратява отлаганията от варовик в районите с по-твърда вода, както и натрупването на нечистотии и образуване на петна. За премахване на упоритите замърсявания могат да бъдат използвани меки почистващи прахове.

При почистване на тоалетни чинии използвайте мека четка, избягвайте контакта на метални частици с глазираната повърхност. Винаги почиствайте под ръба на тоалетната чиния. Изплакнете обилно с вода, за да отстраните останките от почистващия препарат.

За акрилни вани и душ кабини.

Когато се  пълни ваната, е препоръчително първо да се  налее малко студена вода и след това гореща. Солите за вана се добявят по време на пълненето на ваната, за да се разтворят по-добре. Ваната трябва да бъде почистена веднага след употреба със сапунен разтвор или мек детергент и подсушена с мека кърпа. Редовното почистване ще предотврати неразтворимите варовикови  и други отлагания.

Малки драскотини върхо повърхността на акрилните вани могат да бъдат заличени с помощта на мек абразив (финна водна шкурка), след което повърхността се полира.

За продукти с хромирани повърхности.

Тези продукти се почистват редовно с мека кърпа и сапунен разтвор или мек почистващ препарат.

Изплакват се, подсушават се и се полират с мека кърпа. В никакъв случай не трябва да се използват абразивни или излющващи прахове, почистващи вещества, съдържащи алкохолни или амониеви радикали, солна, сярна, азотна или фосфорна киселина, както и дезинфектанти.

В случай, че се появи капене от чучура на смесителя, в следствие на повреда, отстранете я своевременно. Така, ще избегнете излишния разход на вода, както и образуването на петна.

Тоалетни седалки

Почистват се с топъл сапунен разтвор. Може да се добави и малко количество дезинфектант. Изплакват се и се подсушават. Важно е да се избягва контакта между тоалетните седалки и препарати за почистване на тоалетни чинии съдържащи  киселини или избелващи съставки. Винаги вдигайте тоалетната седалка, когато почиствате тоалетната чиния.

Внимателно почиствайте металните крепежни елементи, за да предотвратите корозията им.

Качествен контрол

За да сте сигурни в безопасността и грижата за здравето при ползването на санитарното оборудване за баня, се уверете, че продуктите, които сте избрали, притежават характеристики като:

 • Високо качество на материалите и безопасност за здравето при употреба – вече има иновативни смесители без съдържание на олово и никел, което подобрява качеството на питейната вода.
 • Трайно и естетическо покритие от никел, хром и пластмаса.
 • Добра обтекаемост на повърхностите и идеална гладкост на повърхностите на керамичните продукти, както и дали имат опцията за изолация против конденз.
 • Сред последните иновации е керамичният затварящ механизъм с CLICK система, който предоставя усъвършенствана функция за контрол на температурата на топлата вода, водоспестяваща функция и увеличена работна зона на ръкохватката от 120°, като улеснява контрола на температурата в зоната на комфорт (34°C-42°С).

До 31 август можете да обновите вашата баня с промоцията на Vidima за продукти, които отговарят на изискванията за сигурност и безопасност на ползване. Комплектът от смесител за умивалник, смесител за вана/душ и душов комплект освен, че ще спести от вашите пари, ще пести до 50% от водата за години напред. Повече за промоцията можете да прочетете тук и ако имате въпроси, свързани с ремонта и оборудването на банята, можете да ги задавате във FB страницата Помощ! Ремонтирам банята”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).

11 Comments on Чиста баня за добро здраве

 1. Винаги съм смятал, че чистата баня води не само до по-добро здравен, но и до много по-добро настроение. Банята е място, където ние трябва да си почиваме, а не да мислим като за поредната стая, която чистим всеки ден.

 2. Съгласяваме ме се без коментар с Вас, Димитър 🙂 Ние също приемаме банята като място за приятни моменти и чистотата е важна предпоставка да се чувстваме комфортно и необезпокоявани. Вие дали бихте споделили съвети от Вашата практика?

 3. Смятам, че когато се правят редовни промени то тогава банята винаги е чиста. Нека не забравяме и това да поддържаме хигиена и да вкарваме нови елементи когато можем 🙂

 4. Така е – трябва да се поддържа добра хигиена и да се подменят елементи от оборудването и обзавеждането на определен период от време или веднага щом се наложи.

  Самото качество на продуктите също е от значение – не мислите ли така, Димитър? Качествените продукти за баня са направени от висококачествени материали, които ограничават замърсяването – Идеал Стандарт отдавна е въвела такива материали, които в комбинация с технологични иновации, ограничават развитието на бактерии и намаляват риска за здравето на хората. Вие запознати ли сте с нашите продукти?

 5. Анонимен // 11.06.2013 at 19:34 //

  Занятно пишете

 6. Анонимен // 11.06.2013 at 22:11 //

  Восхитительно

 7. Анонимен // 12.06.2013 at 17:44 //

  Спасибо. Прочитал с интересом, и вообще полезный у Вас блог

 8. Анонимен // 15.06.2013 at 14:17 //

  подкупила искренность поста

 9. Анонимен // 18.06.2013 at 11:13 //

  Занятно! Реально просто отлично написано. 🙂

 10. Анонимен // 29.08.2013 at 0:04 //

  почистването е основна и неотлъчна част от самата баня и тоалетна. ако не се почиства банята престава да бъде такава. маргарита

 11. Признавам си че винаги съм мечтала за вана, може би защото в моят дом няма къде да се постави. Всеки път когато съм на почивка и ако има гледам да се възползвам. Важно е да се знае, че когато се пълни ваната, е препоръчително първо да се налее малко студена вода и след това гореща. Солите за вана се добавят по време на пълненето на ваната, за да се разтворят по-добре. Ваната трябва да бъде почистена веднага след употреба със сапунен разтвор или мек детергент и подсушена с мека кърпа. Това са едни доста полезни съвета които ни давате, за което много ви благодарим и се надявам, че ще продължавате да ни пишете.

Comments are closed.