В месеца на водата говорим за „Синята отговорност” на Идеал Стандарт

Замисляли ли сте се колко вода използват посетителите и гостите на ресторантите и хотелите? Чували ли сте израза „Направо ще си изкарам почивката в банята”? А правили ли сте сметка колко вода използват хората в домовете си и колко в хотелската баня – дали извън дома не забравят бързо еко-нагласата си?

Цифрите са красноречиви – всеки гост на хотел изразходва за една нощувка средно около 30kWh енергия и разхищава повече от 60 литра вода, просто като я остави да тече в продължение на пет минути, докато си мие зъбите. Те очертават една масова линия на поведение, за която искаме да припомним в Световния ден на водата (22 март) – неконтролираното потребление на питейна вода и енергия в хотелите, където хората не плащат сметките за използваното количество и често забравят колко ценни са тези ресурси.

Чия е отговорността за ефективното потребление на водата  в хотелите? Отговорността е споделена между всички – посетители и гости, хотелиери и производители на продукти за санитарно оборудване.

Каква е нагласата сред хотелиерите в България за използване на пестящи вода и енергия продукти? Според резултатите от едно скорошно национално количествено изследване „Нагласи за подмяна на санитарно оборудване в банята”, проведено по поръчка на „Идеал Стандарт – Видима” АД, повече от половината хотели в България се стремят да се характеризират като “зелен” хотел и да подбират доставчици на „еко” продукти. Мнозинството  от хотелиерите (над 75%) са добре запознати с възможностите за икономии, които предоставят различните продукти за оборудване за баня. На пръв поглед тези цифри изглеждат доста добре, но какви са реалните резултати от „стремят се” и „са запознати”? Критерият „екологични характеристики на продуктите” не е сред водещите при избор на продукти за санитарно оборудване на баните в българските хотели, като само 1% от включените в изследването хотели го посочват в групата на важните и определящи характеристики при избора на доставчици.

Тенденции в използването на еко-продукти. Всеки хотелиер или собственик на друг обект от обществения сектор се съобразява с много аспекти при избора на санитарно оборудване за баня. Банята трябва да е стилна, да позволява бързо и лесно почистване, да е високо функционална и с дълъг експлоатационен живот. Но освен това в последните години сред изискванията към качественото санитарно оборудване се включва и това да обединява ергономичния дизайн с функции за пестене на вода и енергия, които да спомагат за отговорното изразходване на природните ресурси и намаляване на разходите. «Потенциалните възможности за икономии са огромни, а еко-хотелът е хотела на бъдещето! Ако допреди няколко години повечето играчи в бранша се стремяха единствено по-бързо да завършат обекта си, сега все повече обръщат внимание на темата за икономията, която се постига чрез използването на продукти и технологии, предлагащи пестене на ресурси. На запад темата е от задължителен характер за хотелиерския бизнес и въпросът дали да се влагат «еко» продукти въобще не стои на дневен ред. Надявам се и в България да поемем в тази посока – първите стъпки вече са направени.», коментира отношението на хотелиерския бизнес към еко-продуктите за санитарно оборудване Христо Караиванов, търговски директор на “Идеал Стандарт – Видима” АД.

Каква е «Синята отговорност» на Ideal Standard? Идеал Стандарт Интернешънъл следва европейските стандарти по отношение ефективното използване на природните ресурси и продуктите на компанията спомагат за оптимизиране на разходите за вода и енергия като осигуряват и висока степен на комфорт и хигиена, определени чрез директиви и регламенти. Мисията на компанията за ограничено въздействие върху околната среда и отговорното отношение към природните ресурси, непрекъснато се материализира в иновативни, пестящи вода и енергия, технологии и продукти. След изобретяването на технологията Ideal Standard Ceramic Disc през 1970 година, са разработени множество други функции за продуктите на компанията, които гарантират по-голяма степен на отговорност към околната среда и вдигат летвата на екологичното предизвикателство. Сред последните постижения на компанията от 2011г., отличени и с престижни международни награди, са Evolution – платформа, която въвежда „дигиталния интелект” в банята с напълно нови стандарти в управлението на водата и пестенето на енергия и Ceramix Blue – революционна иновация в хигиената на водата, която предлага и най-голямата икономия на енергия на пазара на едноръкохваткови смесители. „CeraMix Blue и Evolution са революционни иновации в творенето на дизайн с оглед пестене на вода и енергия. Ще продължаваме да разширяваме обхвата на природосъобразните, гарантиращи по-висока ефективност решения,” споделя Дейвид Хамил, председател на Идеал Стандарт Интернешънъл.

Отговорността е в последователните действия. Така както правят хората в Идеал Стандарт Интернешънъл, благодарение на които в продължение на повече от 40 години компанията е в челните редици на екологичните иновации при продуктите за санитарно оборудване в обществения сектор. Така както марката Ideal Standard последователно представя усъвършенствани технологиите и продукти, които спомагат за спестяването на природни ресурси. През 21-ви век отговорното изразходване на водата и енергията е от първостепенно значение. На карта са заложени нашето бъдеще и бъдещето на нашата планета. Като производител на продукти за обзавеждане на бани, компанията приема сериозно тази отговорност и се съобразява с проблемите на устойчивостта на околната среда; гарантирайки, че произвежда продукти, които изразходват по-малко вода и понижават потреблението на енергия.

И не трябва да се чака Деня на водата, за да се предприемат действия, така както е имало момент когато думата „благотворителност” се е споменавала само по Коледа. Но все пак е добре, че има такива дни – те стимулират хората да мислят за ефективното използване на природните ресурси.

––

* Материалът е подготвен и публикуван в списание „Thexperts – Travel & Hospitality Experts“.

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).