Да, има стойностен български дизайн, вижте WC комплекта V-style

Често в публичното пространство, с повод и без повод, се разисква въпросът- „Има или стойностен български дизайн?”. За жалост, преобладаващо се застъпват мненията, че в нашата родина сме толкова далеко от европейските образци по отношение на дизайна, че и срещу тях да сме бягали, нямало да ги достигнем. Според нас, подобни тези са прекалено черногледи, защото все по-често виждаме качествени и съответстващи на световното ниво, смели, дизайнерски продукти, дело на млади български творци. Напук на скептиците, ние ще кажем, че има надежда и тя е тук, в България, около нас. Българският дизайн е жив, развива се и намира своето място под слънцето. Не вярвате ли? Тогава вижте уникалния дизайн на WC комплекта V-style. Да, той е плод на българския творчески гений на дизайнерите от QUADRO студио.

Идейният проект на WC комплекта V-style беше създаден, като една излизаща извън заданието разработка, докато дизайнерите от QUADRO работеха над обновяването на дизайна на друга серия керамични продукти за Vidima. Стилистиката на изделието е подчинена на актуалните тенденции – меки, пластични обеми, с изразителни ръбове на подходящи места и осигурен добър синхрон между тях. Проектът смело отхвърли някои ограничения и стереотипи, което помогна да се избегнат нежеланите компромиси с визия и ергономия. QUADRO успешно експериментираха и съчетаха правите линии, за добро взаимодействие с правоъгълните плочки, и облите форми, налагани от ергономията и стереотипите, характерни за този вид продукти. Така се получи впечатляващата визия с правоъгълна форма на основата и последващото й преминаване във форма с овална проекция. Безспорно, едно от най-изненадващите решения във V-style е казанчето без капак. Ето какво споделиха дизайнерите от QUADRO студио по този повод:

„Разсъждавайки върху постигането на една по-добра компактност на изделието, разработихме капак, който да подсказва това предимство, като копира огледално повърхнината на казанчето. За да няма задържане на вода, придадохме лек наклон на повърхнината на капака, което, заедно със задигнатите странични ръбове, донесе известна динамика, която обогатява иначе спокойния вид на изделието.”   Дизайнерите уточняват, че при разработката са определили за приоритет единния изглед на целия продукт. Те успяват да осъществят хармоничното преливане един в друг на отделните елементи, а с това и да премахнат някои излишни детайли, какъвто е капакът на казанчето. Невидима за окото остава и отточната тръба.

„Разделянето на креативното начало /идейния проект/ от задълбоченото обсъждане и същинската разработка позволи да предложим този дизайн и впоследствие да го доразвием, благодарение на доброто взаимодействие с екипа продуктови мениджъри на Vidima” – разкриват тайната на успешната разработка дизайнерите от  QUADRO студио, сложили подписа си под проекта на V-style.

Q-portrait_02
Дизайнерите от Quadro studio – Цоньо Пенев и Антон Градинарски
About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).