„Малко бягство“

Галерия Видима представя „Малко бягство“, изложба живопис на Иван Христов – Грога.

Заповядайте на откриването на изложбата на Иван Христов – Грога в петък/16.11/ от 17.30 ч.

45537900_286748298631779_8730607088910204928_n

Иван Христов – Грога е роден в с. Думници, Габровско. През 1969 г. завършва специалност плакат във Велико Търново. След завършване на висшето си образование работи предимно живопис. Близо 30 години преподава рисуване в гр. Трявна. Участник е в множество общи и самостоятелни изложби, многократно награждаван, негови картини се намират в колекции в България и чужбина.

Fevruari 30x40

В пейзажите и натюрмортите на Иван Христов – Грога, на пръв поглед виждаме сюжети съвсем типични за този жанр – зимен пейзаж, „портрет“ на птица или натюрморт. Картините му са характерни с изчистени, прецизно и търпеливо изрисувани детайли до степен на фотореализъм, без излишни елементи. Държи изключително много на качеството на своята работа и не прави компромис с естетическите си виждания. Казва, че използва класическа техника за рисуване с маслени бои върху платно.

6

Но всъщност в картините му има много повече. Те са портал от друго измерение, който ни дава възможност за едно малко бягство от реалността, от което всеки един от нас има нужда, поне за 10 минути на ден. Картините на Грога са дълбки, натоварени са с житейската му философия. Те рядко съдържат повече от един главен обект. Липсата на други акценти в творбите му се компенсира от комплексната символика, с която е натоварен първостепенният ‚герой“.

1

Определят стила на рисуване на художника като хиперреализъм със сюрреалистичен привкус. И в реалността и в творчеството си, Грога живее близо до природата и далеч от суетата на цивилизацията. Потопен е в музиката на птиците, в спокойствието на ранната утринна мъгла и в слънцето, което се пречупва в капките дъжд по узрелите градински плодове.

treeshadows_550

 

Самоопределя се като единак, като наблюдател, дори като черния гарван в шарената есен. За него човешките фигури в пейзажа са излишни. Човека за него е символ с отрицателен заряд, фигура, която не е достойна за илюстрация, заради пагубното си влияние върху околната среда. Да, той не отрича гения на човека, нито постиженията му в науката и прогреса, но не може да му прости оскверняването на майката природа, отдалечаването от създателя. Картините му са не само предупреждение за екологични катастрофи, но и зов да се върнем обратно към своя произход. Да избягаме за малко от изкуствените радости, защото истинското щастие е в хармонията с природата.

rezervat1_550

About Vidima
Ideal Standard International е един от водещите производители на висококачествени цялостни решения за банята, както за жилищни, така и за търговски и здравни сгради. Базирана в Брюксел, Белгия, частната компания е работодател на близо 9 500 души; управлява 18 производствени обекта и продава в над 60 страни в Европа, Близкия Изток и Африка. Използвайки най-нови технологии и работейки със световно-известни дизайнери, компанията е фокусирана в разработката на иновативни решения за банята в няколко продуктови категории като керамични изделия, смесителни батерии, акрилни вани, мебели и аксесоари. Продуктите на компанията се търгуват под наложилите се международни и местни марки Ideal Standard, Armitage Shanks (Великобритания), Porcher (Франция), Ceramica Dolomite (Италия) и Vidima (Източна Европа).